iphone masuk air

3 Cara Mudah Bantu Masalah Phone / Laptop Masuk Air

iPhone Masuk Air ? Ikuti 3 Cara Mudah Ini

Meskipun jumlah model yang mempunyai pengiktirafan kalis air IP68 semakin meningkat hari ini, masih banyak lagi peranti yang tiada pengiktirafan berkenaan.

Ia bermakna masih terdapat banyak lagi model yang tidak “kebal” dengan air. Pernahkah anda terjatuhkan telefon anda ke dalam air? Atau tertumpahkan air ke atasnya? Pasti kebanyakan daripada anda berasa panik ketika itu, kan?

Oleh itu, pada kali ini kami akan kongsikan bersama anda 5 langkah awal yang perlu dilakukan sekiranya ia berlaku lagi di masa akan datang.

Perlukan bantuan technician kami? Klik je button whatsapp di bawah ni

1) Pastikan Phone/Laptop Dimatikan

iphone masuk air

Jika iPhone yang telah terjatuh atau dimasuki air itu masih dalam keadaan hidup, cepat-cepatlah terus matikan. Ini dapat meminimunkan kerosakkan dalam motherboard iPhone kerana apabila masuk air tetapi tiada penggunaan kuasa maka setiap cip-cip yang terkena air tu akan kurang kemungkinan untuk rosak atau dipanggil dengan short pada motherboard.

2) Bersihkan / Lap Dengan Kain Kering

phone tak boleh on masuk air

Air adalah conductor eletrik yang musuh utama bagi peralatan eletronik. Walaupun phone anda water resistant akan tetapi mengikut pengalaman kami 80% air akan mengalir sampai ke bahagian dalam phone. 

3) Keringkan Guna Blower

keringkan iphone basah

Anda boleh cuba lap bahagian luar phone dan seterusnya, anda juga harus dilakukan ialah dengan mengeringkan iPhone menggunakan hair dryer. Sebagai permulaan, boleh lah dahulu guna alat ni ye.

Untuk mengeringkan bahagian luar yang terkena air selepas dah dibersihkan. Keringkan sampai betul-betul rasa kering. Kalau nak gunakan kain ataupun tisu boleh juga. Tapi bahagian dalam masih lagi basah. Jadi sebaiknya guna hair dryer.

Untuk menggunakannya, boleh di halakan kepada bahagian seperti, charging port, lubang headphone jack, bahagian speaker.  Selepas dah buat semua tu, tapi tetap juga iPhone tak boleh guna dan dihidupkan. Kena pergi servis dah tu korang punya iPhone. Jangan tunggu lama-lama tau, nanti bila dah berkarat dalam motherboard tu boleh membuatkannya rosak dengan teruk tau. Jadi cepat-cepatlah datang servis ye

Ini yang akan berlaku jika anda lambat service Water Damage

phone masuk air

Circuit motherboard akan mula tumbuh fungus dan juga kesan terbakar “short” litar pintas. Ini berlaku kerana customer cuba charge dan on macbook beliau sedangkan air masih lagi belum kering sepenuhnya.

Gambar dibawah ini pula adalah circuit motherboard iphone 7 plus. Seperti yang kita dapat lihat Banyak parts yang terbakar kelihatan dan ini akan mengambil masa lebih lama utk dibaiki. 

 

iphone masuk air
kedai baiki telefon
iphone repair malaysia

Repair iPhone KL

Repair iPhone KL Selangor LCD Screen repair, Battery repair , Camera, Speaker, Back Glass, Face ID, No Service, Cannot ON, Water Damage etc Whatsapp Our

Read More »

1 thought on “3 Cara Mudah Bantu Masalah Phone / Laptop Masuk Air”

  1. Pingback: 3 Cara Mudah Atasi Masalah iPhone Tak Boleh Touch | TheAppleStudio.Com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/theapple/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420