Punca Speaker iPhone Rosak dan Cara Baiki

Terdapat beberapa sebab mengapa pembesar suara / speaker iPhone anda mungkin tidak berfungsi atau menghasilkan bunyi yang seperti radio rosak. Berikut ialah beberapa punca yang paling biasa dan cara membetulkannya:

Kerosakan fizikal atau cecair. Jika iPhone anda telah terjatuh, ditenggelami air, atau sebaliknya rosak secara fizikal, pembesar suara mungkin rosak. Dalam kes ini, anda perlu membawa iPhone anda ke kedai pembaikan untuk menukar pembesar suara.

Isu Bluetooth. Jika iPhone anda disambungkan ke pembesar suara Bluetooth atau set kepala, bunyi mungkin datang melalui peranti Bluetooth dan bukannya pembesar suara iPhone. Untuk menyemak ini, putuskan sambungan mana-mana peranti Bluetooth dan lihat sama ada bunyi itu kembali.

Gangguan fon kepala. Jika iPhone anda masih dalam mod fon kepala, walaupun anda tidak menggunakan fon kepala, bunyi akan dihalakan ke bicu fon kepala dan bukannya pembesar suara. Untuk membetulkannya, pergi ke Tetapan > Bunyi & Haptik dan ketik pada butang “Fon Kepala”. Ini akan melumpuhkan mod fon kepala dan bunyi akan mula datang melalui pembesar suara semula.

AirPlay® disambungkan. Jika AirPlay® dihidupkan, bunyi daripada iPhone anda mungkin dihalakan ke peranti lain, seperti HomePod atau Apple TV. Untuk menyemak ini, pergi ke Tetapan > AirPlay & Handoff dan pastikan AirPlay® dimatikan.

Isu perisian. Jika iPhone anda menjalankan perisian lapuk, mungkin terdapat pepijat dalam perisian yang menyebabkan pembesar suara tidak berfungsi dengan baik. Untuk menyemak kemas kini, pergi ke Tetapan > Umum > Kemas Kini Perisian. Jika kemas kini tersedia, pasangkannya dan lihat jika pembesar suara mula berfungsi semula.

Jika anda telah mencuba semua perkara di atas dan pembesar suara iPhone anda masih tidak berfungsi, anda mungkin perlu membawa iPhone anda ke Pembekal Perkhidmatan Sah Apple untuk diagnosis dan pembaikan selanjutnya.

Berikut ialah beberapa petua tambahan untuk menyelesaikan masalah pembesar suara iPhone:

Mulakan semula iPhone anda. Ini selalunya boleh membetulkan isu perisian kecil yang menyebabkan pembesar suara tidak berfungsi dengan baik.

Bersihkan gril pembesar suara. Jika gril pembesar suara kotor atau tersumbat, ia boleh menghalang bunyi daripada masuk dengan betul. Gunakan berus lembut dan kering untuk membersihkan gril.

Tetapkan semula semua tetapan. Ini akan memulihkan iPhone anda kepada tetapan kilangnya, yang kadangkala boleh membetulkan isu perisian yang menyebabkan pembesar suara tidak berfungsi dengan betul.

Saya harap ini dapat membantu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/theapple/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420