Servis Repair Laptop dan Macbook Bangi Nilai Putrajaya

LAPTOP/MACBOOK ANDA SELALU PANAS DAN SLOW ?

[ TAHUKAH ANDA 70% PUNCA LAPTOP ROSAK KERANA OWNER TAK PERNAH SERVIS REPAIR LAPTOP & SERVIS REPAIR MACBOOK? ]

YA ANDA LAH TU . BACA LAGI

repair laptop murah
repair laptop

Begitulah keadaan laptop tuan tuan puan puan jika tidak service laptop 6 bulan sekali paling kurang. Habuk habuk senang menyelinap masuk dan melekat pada kipas laptop.

Kami ingin share  sedikit tips kepada anda yang rajin membaca 🙂

Tips 1 – Cuci Kipas laptop dan tukar ‘thermal paste’ baru setiap 6 bulan.

Selama 5 tahun dalam dunia pembaikan laptop , komputer , dan gadget , 80% dari laptop yang rosak adalah disebabkan masalah motherboard

Dari masalah motherboard 7% darinya berpunca dari kecuaian manusia seperti tertumpah cecair dan terjatuh

Lagi 93% dari kerosakan motherboard  ini berpunca dari tidak servis laptop. 

DR Laptop

Apa Itu Servis Repair Laptop?

Servis laptop adalah dimana laptop akan dibuka dan habuk yang berkumpul di kipas laptop akan dibersihkan. Thermal paste baru akan digantikan

  • servis laptop murah bangi nilai
    Format laptop murah bangi nilai
  • servis laptop murah bangi nilai
    repair laptop nilai

Mengapa Ia Perlu Dilakukan?

Seperti juga kereta, laptop mempunyai komponen yang bergerak, komponen yang bergerak memerlukan sistem penyejukan. Komponen seperti processor dan pemproses grafik menjana haba yang sangat tinggi sehingga boleh mencecah 100 darjah C

Sistem penyejukan yang membantu menyejukkan komponen ini adalah kipas yang bersambung dengan besi tembaga. Besi tembaga ini akan bersentuh melalui thermal paste dengan komponen komponen panas ini.

Kipas yang menjadi sistem penyejukan ini, lama kelamaan akan memerangkap habuk. Jika anda tinggal di persekitaran yang ada karpet atau berhabuk, habuk akan lebih cepat terkumpul di kipas ini.

Apabila habuk-habuk ini berkumpul, sistem menjadi tidak efisien kerana ianya menghalang udara panas dari keluar. Apabila ianya tidak efisien, komponen penting seperti processor dan pemproses grafik ini akan rosak kerana terlebih panas (overheating).

Apabila ini berlaku, kos membaikinya lebih kurang membeli laptop baru. Sebagai contoh kos untuk tukar motherboard brand Acer sahaja mencecah RM700. (sumber Highpoint) manakala untuk motherboard Apple Macbook Pro adalah RM2000 (iMac city)

Apakah Thermal Paste? Adakah ia menyebabkan laptop slow?

Thermal paste adalah selapis bahan yang mengalirkan haba sangat baik yang letaknya diantara komponen panas ini dan sistem penyejukan.

Lama kelamaan, thermal paste ini akan keras dan tidak mengalirkan haba dengan baik. Ianya juga perlu ditukar. Tujuan servis laptop ini adalah untuk menjamin sistem penyejukan yang efisien dan optimum sepanjang masa

repair laptop bangi
repair laptop bangi
Upgrade SSD dan dapat format dan service laptop percuma 🙂

Bila Waktu Sesuai Servis Cuci Laptop?

Anda dinasihatkan untuk servis laptop anda setiap 6 bulan sekali. Jika anda merasakan laptop anda cepat panas, contohnya jika anda boleh rasakan haba di tapak tangan anda ketika menggunakan laptop, segeralah hantar ke kedai komputer berhampiran untuk diservis.

Jika persekitaran anda berhabuk, anda harus melakukannya dengan lebih kerap.

Kesimpulan

  • Servis repair laptop adalah langkah pertama untuk memanjangkan usia laptop anda.
  • Haba adalah musuh utama laptop.
  • Pastikan anda servis laptop anda sekurang kurangnya 6 bulan sekali.
  • Hantar laptop pada yang pakar sahaja.
  • Laptop yang dijaga dengan baik adalah laptop yang akan menggembirakan tuannya.
  • Jangan lengah untuk servis laptop sebelum anda sakit kepala repair laptop dengan kos yang lebih mahal lagi 

Kedai Repair Laptop Bangi Kajang 

Jika anda mencari kedai repair laptop Bangi Kajang KL yang trusted dan murah, The Apple Studio sedia membantu untuk selesai kan masalah laptop atau macbook kesayangan anda. Antara masalah lain yang sering dihadapi pengguna laptop dan macbook adalah :

🚫 REPAIR MACBOOK / LAPTOP / IPHONE CAN’T ON
🚫 MACBOOK / LAPTOP / IPHONE SLOW/HANG 
🚫 WIFI PROBLEM
🚫 MACBOOK / LAPTOP / IPHONE  MASALAH SCREEN
🚫 REPAIR MACBOOK / LAPTOP / IPHONE  CAJ TAK MASUK
🚫 SPEAKER TAK BUNYI
🚫 REPAIR MACBOOK /LAPTOP KEYBOARD TAK DETECT
🚫 UPDATE WINDOWS
🚫 FORMAT DAN SOFTWARE
🚫 UPGRADE RAM
🚫 TUKAR HARDISK/SSD

  • servis laptop murah bangi nilai
    repair laptop murah bangi nilai
  • repair macbook murah nilai bangi
  • repair speaker macbook
  • repair wifi macbook rosak 

Pickup Delivery Service – Repair Laptop Bangi Nilai Putrajaya & KL

The Apple Studio boleh buat Pickup & Delivery Service untuk anda yang tak ada masa atau jauh dari kedai kami . Team runner kami akan terus ke location anda dimana jua anda berada.

Untuk sebarang pertanyaan boleh terus klik Button dibawah ni 🙂

Review
Date
Service
Repair Laptop Murah Nilai Bangi Kajang
Rating
51star1star1star1star1star

9 thoughts on “Servis Repair Laptop dan Macbook Bangi Nilai Putrajaya”

    1. Wslm tuan , macbook pro tahun berapa ye? boleh kami tahu detail ?

      upgrade storage biasanya kami suggest guna SSD untuk kelajuan 10x lebih berbanding HDD biasa.

      yup battery original macbook pro pun kami ada.

    1. hi , nk format laptop ni windows berapa? and apa masalah laptop tu yer? Jemput datang kedai kami boleh repair laptop macbook dan iphone .

  1. Pingback: Kedai Komputer Putrajaya Bangi & KL | The Apple Studio | 5 STAR REVIEW

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *