iphone cannot on

5 Cara Untuk Atasi Masalah iPhone Tak Boleh On / Mati

Kenapa iPhone Tak Boleh On / Mati ?

  1. Kerosakan Perisian (Software Corrupt) : Isu berkaitan perisian adalah sebab yang biasa bagi mati tiba-tiba. Jika sistem operasi atau fail-fail sistem penting mengalami kerosakan atau rosak, ia boleh menyebabkan ketidakstabilan dan mati tiba-tiba. Kerosakan perisian ini boleh berlaku akibat pembaruan perisian yang tidak lengkap, konflik aplikasi, atau jangkitan perisian berbahaya (malware).

  2. Storage Rosak (Harddisk Damage): Walaupun iPhone menggunakan penyimpanan berbentuk cakera berkuasa rendah (SSD) sebagai gantian kepada cakera keras tradisional, ia masih boleh mengalami kerosakan. Korupsi pada penyimpanan boleh menyebabkan masalah akses data dan ketidakstabilan sistem, menyebabkan iPhone mati secara tiba-tiba.

  3. Penguraian Bateri: Seiring berlalunya masa, semua bateri mengalami penurunan prestasi akibat perubahan kimia. Jika bateri iPhone anda telah mengalami degradasi yang ketara, mungkin tidak dapat mengekalkan cas untuk tempoh yang lama atau menyediakan daya yang mencukupi untuk peranti berfungsi dengan betul. Akibatnya, iPhone mungkin mati secara tiba-tiba, terutamanya semasa melakukan tugas yang menuntut.

  4. Isu Papan Induk (Motherboard Leak) : Papan induk adalah papan litar utama dalam iPhone yang mengandungi pelbagai komponen penting. Jika terdapat kekurangan atau kerosakan pada papan induk, ia boleh mengganggu bekalan kuasa atau menyebabkan kerosakan kritikal lain, menyebabkan iPhone mati dan tidak boleh on.

  5. Panas Melampau: iPhone direka untuk mati secara automatik jika ia mengesan penghangatan untuk melindungi komponen dalaman. Penghangatan boleh berlaku akibat faktor persekitaran (misalnya, terdedah kepada haba yang terlalu tinggi), menjalankan aplikasi yang intensif, atau kerosakan pada komponen dalaman.

  6. Kecacatan Hardware: Kecacatan fizikal atau masalah pengilangan dalam perkakas iPhone boleh menyebabkan mati tiba-tiba. Komponen yang rosak, sambungan longgar, atau cip yang cacat boleh menyebabkan masalah kuasa silih-berganti dan mati tiba-tiba.

  7. Kerosakan Akibat Cecair (Water Damage) : Terdedah kepada cecair boleh menghakis komponen dalaman dan menyebabkan kemasukan litar pendek, yang mengakibatkan tingkah laku yang tidak menentu dan mati tiba-tiba.

Jika iPhone anda mengalami mati tiba-tiba dan langsung tak boleh on, pertimbangkan langkah-langkah penyelesaian berikut:

  1. Update IOS – Periksa pembaruan perisian dan pasang versi iOS terkini.
  2. Padam aplikasi yang dipasang baru-baru ini yang mungkin menyebabkan konflik.
  3. Cuba lakukan pemulihan paksa (Force Restart) dengan menekan butang daya dan butang volume bawah serentak.
  4. Lakukan tetapan semula kilang jika kerosakan perisian disyaki, tetapi ingat untuk menyandarkan data anda terlebih dahulu.
  5. Pantau suhu iPhone anda dan elakkan daripada terdedah kepada terlalu banyak haba atau cahaya matahari langsung.
  6. Jika boleh, cuba uji iPhone anda dengan caj dan kabel lain untuk mengecualikan sebarang isu berkaitan caj.

iPhone Tak Boleh On Diagnose

Cuba 5 step mudah ini jika iphone tak boleh on :

1-UPDATE iOS/Restore iPhone Anda

  • Update iphone kepada IOS terkini
  • Restore iphone anda menggunakan itunes dan tunggu sehingga iphone kembali normal
  • Untuk phone android anda perlu flash menggunakan firmware (ikut model phone anda) dan flash menggunakan Odin
  • Jika iphone anda mengalami masalah stuck logo apple atau iphone auto restart sendiri boleh juga cuba restore/update ios terkini.
cara format iphone

2-Charge Battery 2 jam

  • Anda perlu cuba charge phone dalam masa 2 jam. kerana battery lama kelamaan akan lemah dan mengambil masa untuk ada power. Atau anda boleh cuba jumper battery dengan menggunakan adapter yang menjana Volt lebih berbanding biasa. (Biasa buat di kedai sahaja kerana mengguna peralatan power supply yang berkuasa tinggi)
iphone tak boleh on

3-Tukar battery baru

  • Sekiranya phone anda masih tidak menunjukkan apa2 kesan anda disarankan untuk tukar battery baru. Kerana mungkin battery sudah kurang capacity dan kong. Repair iphone di kedai kami diskaun RM20 . Klik disini
iphone tak boleh on

4-Hard Reset

  • Tekan Power button dan home button serentak selama 10 saat , sehingga logo apple keluar . ( Utk model 6s kebawah shj, 7Plus keatas cara hard reset lain. boleh cuba tgk di youtube )

5-Cuci Charging Port

  •  Biasanya ramai customer tidak tahu bahawa punca iphone mereka tak boleh on dan tak boleh cahrge adalah disebabkan gangguan habuk yang melekat pada lubang charging port ini.
  • Service charging port anda 3 bulan sekali untuk mengelakkan masalah ini dari berlaku.

 

iphone no display

Perlukan Bantuan? Wasap je technician kami

Procedure Repair?

  • Book appointment 
  • Hantar ke outlet kami untuk technician diagnose
  • Minor issue 1-2 days repair.Bergantung pada sparepart availability
  • Major issue 5-14 hari berkerja. Bergantung pada sparepat dan job difficulty
  • Dapatkan quotation
  • Jika bersetuju baru kami proceed repair
  • Checking/ Diagnose only without repair akan di cas RM50-80

Blogs

132 thoughts on “5 Cara Untuk Atasi Masalah iPhone Tak Boleh On / Mati”

      1. Boleh saya tau kenapa iphone 6 saya tiba tiba tak boleh on untuk makluman saya ada mengunakan kabel adik adakah kabel juga boleh jadi punca?

      2. NURSYAZMIN BT AZMAN

        hi iphone x saya tiba tiba tak ada signal , then tiba screen tak berfungsi then terpadam sendiri . boleh tahu tak ape masalah ?

  1. Hi. Ip6s saya tidak bole on tpi saya suda tukar battery. Tpi hp saya tidak masuk charging, kalau masuk pun kena mati. Bila dia sda hidup, hanya stuck dkt 1%. Jadi saya biar semalam tnpa charge dia, sekali saya bangun pagi2 dia tidak bole on langsung sda. Pdhl saya sda tukar battery.

  2. Iphone saya tiba ii tak boleh on padahal sudah charge penuh dah, tutup lepas berapa minit nak on balik tak boleh saya tekan semua button saya cuba charge balik pun tak menyala

  3. hai.. saya pengguna iphone 7plus, masalah saya ialah:
    1. camera belakang tak boleh guna, tapi bila zoom 2x boleh guna pula.
    2. flash camera tak hidup.
    3. camera belakang hanya boleh guna bila buka melalui apps facebook & ig.
    4. saya da try on off hp, reset setting pun da.. semua tak boleh jgk..
    5. apa patut saya buat lagi?

  4. saya punye iphone 6 tekan on lepas keluar apple logo, then lampu skrin menyala dlm keadaan gelap dlm 30 saat terus tak menyala

  5. Hai, saya update iphone x saya leapstu kelua swipe for uprgae lepas saga swipe terus loading ada logo apple dan backgrpund putih. Bila art dh nak habis loading tu hp jadi padam dan terulang lagi swipe to uprage dan loading tapi. Ulang2 bnykkali jadi tak sempat habis loading.. Boleh tahu apa masalahnya?

  6. Hi saya punya iphone 5s stuck di logo Apple then terus padam semula berulang kali. Dah cuba restore dan update di itunes tapi error resultnya. Pun dah cuba repair pakai apps Dr. Fone tetap failed. Iphone saya rosak sebab jatuh dan saya da tukar lcd cume xboleh on. Adakah motherboard rosak? Berapa kos repair.. tq

  7. ariff affendi

    assalam. iphone sy xboleh on…bila charge kluar logo apple tp xmasuk ke home screen pastu berkelip screen jadi merah. dah tukar battry tp still sama. xboleh on jugak. kenapa ye??

  8. Hi. Nak tnya, haritu iphone saya jatuh dan retak. Lepastu x boleh cas dan x bole on. Adakah masalah dia dri motherboard? Terima kasih

  9. Hai iphone 5 saya tak boleh on walaupun dah cas banyak kali tetap sama apa masalahnya ye?tekan button on pon masih tak keluar logo apple

  10. Hi. hari tu iphone sy jatuh. lepas tu iphobe sy x boleh detect signal dan sentiasa tunjuk no service walaupun berkali2 sudah saya reset. mcm mana nak perbaiki ni ya?

  11. hai, 7+ saya mengalami stuck di logo apple selama 1-2 apabila di restart. dan sekarang sudah tidak boleh on. kenapa ye ?

  12. nur najihah kamarulzaman

    kedai kat manaa ye ? alamat kedai kut dekat dngn area saye bolehle singgah sbb memang tngh cari kedai baiki fone

  13. saya nak tanya, home button iphone 7 saya rosak, lepastu asyik restart je keluar logo iphone. Memang tak boleh diselamatkan lagi ke?

  14. hai ip7 saya haritu tak boleh charge.. kalau nak charge pun kena off tu pun kadang kadang je boleh and harini dia terus tak boleh on langsung. adakah sebab masalah battery atau apa?

  15. Hai, iphone saya jatuh, lepas tu screen blank, tapi vibrate, dengar notofications, orang call pun dapat dengar, dah try force restart tapi blank

  16. Nor sahirah mohamed

    Hi nk tanya kenapa ipad saya still x boleh on (screen dia gelap je) walapun dah cas dan dah buat force restart adalah dia ada kaitan dgn motherboard?

  17. Hai..Salam..nak tanya sikit iphone 5s baru je tukar lcd screen tapi ada masalah juga..bila on je,screen menyala & keluar logo gambar apple,pastu padam & on balik otomatik seperti td sampai ke sudah..kenape ye.?

  18. Hi,
    ip 6 plus saya slps caj 90-100%, cepat sgt habis bateri. Sehari kena caj berkali2…
    Apa masalahnya ye ?

  19. haii , saya nak tanya iphone saya tak boleh nak on , saya dah pegi kedai terdekat and dia kata maybe litar kot sbb dkt kedai dia tkleh nk detect , so kalau masalah litar , if kita baiki litar tersebut adakah dia akan formatkan phone sekali ? i need my photo dalam iphone tu ????????????????

  20. Hai, iphone saya xr. Lepas saya update ios 14.6 and then saya matikan pastu nak on x boleh dah. Apa masalah tu?

  21. Hai sy pakai iphone 7 plus..ip sy rosak xtau punca…mlm smlm sy cas lpstu bgn ii pgi tu tngok ii fone dh mati..lpstu sy on kan fone..tngk ii tnggl 1% je lgi dan sy sempat laa tngk dia ckp accebility x support..blh tk thu punca yee?sy cass xmsuk ii mati teruss fone tuu

  22. Hi,iphone saya 7+..saya dah charge tapi ip tu still tak tunjukkan yang ip tu dah cas lepastu stuck dekat battery screen tu..dah check cable okey je..port charge pun dah dibersihkan.ni maksud nye kene tukar bateri ke? Tapi battery capacity masih 100 sebab baru beli..

  23. Hi nak tanya jenis phone redmi9c , sblm ni lcd crack .. tpi dh tukar lcd lepastu charge pulak tak masuk jdi sy pun dh tukar charging board tpi still tk boleh on .. boleh awak bantu sy …

  24. hi..iphone saya tiba2 off sendiri and dh cuba buat hard reset untuk on balik tpi still xboleh on and button home jadi panas..so apa masalahnya ya..

  25. Hi sy guna iphone xr , masa tgh charge main switch terbakar skli dgn adapter. Effect dkt phone terus mati tak blh on . Charge pun tak menyala . Apa kerosakkan dia ya ?

  26. hi saya pakai ip11 . phone saya tiba tiba terpadam . nk ckp bateri habis mustahil sbb saya bru lepas cas . samada masalah bateri atau masalah lain?

  27. Sbelum ni, iphone 7 sya, 4bulan tak on.. masa nak on tu.. ok je.. bole on macam biasa… pstu sya off blek… skg nk guna blek.. tak bole plk.. gelap je.. takde tanda2 kehidupan pn… agak2 apa masalah ye?

  28. Hai.. boleh sy tahu kenapa iPhone xs tiba tiba mati . Time tu sy tengah on call sambil cas guna Powerbank tapi sebelum tu sy dah check bateri dah 75% . Sy pergi kedai dah tukar dah , tapi masih tak boleh nak on . Masalah apa ye ??

  29. assalamualaikum , nak tnya , saya cas iphone saya terlalu lama sehingga terpadam skrin , dan sekarang saya dh tukar bateri baru tetapi stay xbleh on , mcm mna nak buat , iphone 6

  30. Siti nor syakirah

    Hai..sy nk tnya kalau maslah motherboard phone xboleh berfungsi boleh ke data gambar boleh smpan lagi kalau repair

  31. hai , nak tanya saya guna ip6s , 2 hari lepas software ttbe2 auto-download dan masa tgh download tu battery ttbe2 mati , mslh skrg hp asek keluar logo tgh installing tp sampai separuh terpadam dan menyala semula dan mcm tu laa seterusnya .. da on off pun still jalan benda yg sama . masa auto download tu tak silap guna data phone. mcmana nak buat ya ?

    1. hi cik kena restore semula ios. jika tidak berjaya juga bermakna harddisk rosak dan perlu dibaiki. kos anggaran rm180-350

  32. hi, untuk ip7 saya cas dan ada tanda battery merah, selalu kalau tekan lama2 dia terus keluar logo apple and keluar apps terus. sekarang tengah cas still logo battery merah. adakah ia memerlukan masa yang lama? dan apa punca dia?

  33. Hi,Saya Baru tukar battery iphone 7..Tapi phone skrg hidup lpstu mati..dia keluar lambang iphone lepas mati. Kenapa ye?dia macm bukak tutup

  34. hai sy bru tukar lcd dlm masa 2 bulan dan baru ii ni bru tukar battery sy bgun pagi sy tgk fon sy tkle on bila on naik stu line putih n skrg bila try on tk naik ape noti smua masuk

  35. hai sy bru tukar lcd dlm masa 2 bulan dan baru ii ni bru tukar battery sy bgun pagi sy tgk fon sy tkle on bila on naik stu line putih n skrg bila try on tk naik ape noti smua masuk. Masalah ap ya

  36. Tolongg… sy pakai ip xs. time otw balik kerja, fon sy basah kena hujan sikit. memula fon boleh on. lpstu bagi anak buah main. dia pegi campak tapi takde crack langsung la. sejam lepas tu, fon mati sendiri. bila cas, dia kata dalam fon ada liquid. okla sy jemur apa semua. lepas tu sy perasan belakang fon sy punya cermin tu terbuka. bila tengok, rasanya gam dia tercabut. lepas tu bila sy nak on iphone sy, dia keluar logo putih & mati balik. sampai skrg dia ulang mcmtu. keluar logo & screen hitam balik. kenapaaaa ???????? sy pun taktau punca apa. sebab kena air ke atau sebab kena campak ????????????

  37. hai kenapa iphone 6s saya x bole masuk cas ya? cable ok x da masalah. bateri fon ok masi 100% baru ganti juga. kemarin ok lagi tapi kena cabut cucuk berkali kali baru masuk cas tu, sekarang langsung x dapat. kenapa ya ? ????

  38. Nk tnya la brapa lama masa utk baiki up 11 yg problem nya tkdpt on secara tiba2. Sebab sya punya ip dh dihntr utk baiki tpi bukan kedai encik. Sya cuma nk tnya tempoh utk membaiki

  39. Saya guna Iphone 8 plus , memula masalah dia tak boleh connection dengan internet bila guna mobile data , tetapi boleh guna wifi . Tidak lama lepas tu bila masuk password untuk screen dia asyik lari dan tidak detect . Sekarang dekat screen terus keluar Iphone is dissable connect to itunes .

    Pada pandangan encik apa masalah phone saya atau ada cadangan.

  40. Hi, iphone 6 saya baru tukar battery, tukar sendiri. Pstu boleh on dan battery health pun dah 100%. Tapi lps tukar bila on screen jadi lain mcm bkn biasa pstu ade line putih mcm lcd pecah. Bila bukak belakang phone balik dan nak on terus tak boleh on. Try cas dlm beberapa jam tetap tak boleh on. Masalah lcd atau masalah lain ?

  41. Hi, iphone saya 11 pro dah pakai 2 tahun 6 bulan. Update IOS 16.4 siang hari, esok pagi tengok phone habis bateri. Cuba caj bateri dan switch on phone, xboleh on. Kenapa ya?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Notice: ob_end_flush(): Failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/theapple/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420